Nieuws


Uitnodiging Persconferentie Open Wervendag Confederatie Bouw Limburg
31 mei 2015

Uitnodiging Persconferentie Open Wervendag Confederatie Bouw Limburg

 
Op zondag 31 mei vindt opnieuw het jaarlijks topevenement van de bouw plaats: Open Wervendag met als centraal thema de leefkwaliteit van morgen. Alle deelnemende projecten vertalen hoe onze omgeving er morgen zal uitzien en hoe we in de toekomst met zijn allen zullen leven en wonen. Om 9 uur geeft Confederatie Bouw Limburg het startschot met een persconferentie op het terras van Hassotel, met zicht op de werf van Democo waar het administratief centrum van Hasselt in opbouw is. Gouverneur Reynders zal een korte toespraak houden. In Limburg nemen 13 werven deel, deze projecten worden kort voorgesteld door directeur Chris Slaets.
13 werven in Limburg, groot en klein, zetten op zondag 31 mei hun hekken open voor het grote publiek. De mooiste bouwprojecten worden opengesteld, de bezoekers krijgen er de kans om kennis te maken met de bouw in al zijn facetten. Iedereen zal live kunnen meemaken hoe de Limburgse Bouw de uitdagingen van de toekomst aangaat. Confederatie Bouw Limburg wil met Open Wervendag de grote diversiteit van de sector en zijn ondernemingen in de kijker plaatsen. Dit mega-evenement van de Confederatie is uitgegroeid tot het uitstalraam van de diversiteit en de knowhow van de bouw.
 

Open Wervendag 2015: Limburg legt een accent op wonen en scholenbouw

 Een aspect dat dit jaar belicht wordt in Limburg is wonen. Het woonproject Stadshaven ligt op het meest centrale punt van het nieuwe Hasselt, een toplocatie met een indrukwekkend panoramisch zicht op de stad. Ook in Leopoldsburg en Zonhoven zijn mooie woonprojecten te bezoeken.
 Een ander accent wordt gelegd op scholenbouw. In Beringen en Riemst kan men van dichtbij de bouw van een nieuwe school bekijken. De drie projecten deel van “Scholen van Morgen” tonen hoe moderne en toekomstgerichte scholeninfrastructuur via publiek-private samenwerking gerealiseerd wordt.
Het belang van jongeren in de bouw kan niet genoeg onderstreept worden, naast het promoten van het technisch onderwijs is de instroom van jongeren uit het technisch onderwijs naar de bouwsector van even groot belang. Op Open Wervendag krijgen bouwbedrijven de kans hun kunnen te laten zien, maar het geeft hun permanente zoektocht naar nieuwe werkkrachten ook een extra duwtje in de rug. 
 

Open Wervendag als ideale break voor blokkende studenten

Voor de eerste keer focust de Confederatie Bouw zich naar aanleiding van Open Wervendag met een gerichte campagne naar jongeren, meer specifiek de studerende jeugd (16 – 23 jaar). Hoofdboodschap van de campagne: heb je even nood aan een inspirerende break tijdens de blok? Kom langs op een werf in je buurt. Voor deze jongerencampagne ontwikkelde de Confederatie Bouw een leuk viraal filmpje dat ondertussen online werd geplaatst.
Met deze campagne wil de Confederatie Bouw de bouwsector meer aantrekkelijk maken bij de jeugd. De bouwsector verdient haar plaats bij de studerende jeugd, als kwalitatieve werkgever met een grote werkzekerheid en aanbieder van boeiende en gevarieerde jobs.
 
Bekijk via deze link het filmpje
 

 
 
Life cycle Cost
8 juni 2015
Wim Vanheusden (voorzitter LCC) heet u alvast van harte welkom!

WIE OF WAT IS LIFE CYCLE COST (LCC)?
Life Cycle Cost (LCC) is één van de 10 werkgroepen die in het leven werd geroepen door de Confederatie Bouw en deel uitmaakt van het Project Transformatie Bouw Limburg. Alle werkgroepen dragen op hun manier een steentje bij om bedrijven actief in bouw, energie en milieu te helpen innoveren. Zo helpt LCC bouwbedrijven om de kosten voor exploitatie beter in te schatten door kennis uit te wisselen. Er wordt immers niet enkel meer gekeken naar bouwkost, maar ook naar kosten voor energie en onderhoud. In deze inspiratiesessie willen we hier nog dieper op ingaan om alzo duidelijk te maken wat LCC voor u kan betekenen.
 
PROGRAMMA
 
Levenscycluskosten van gebouwen : een inleiding
Wat is LCC? Welke zaken komen er zoal bij kijken? Hoe kan LCC in de bouwsector gebruikt worden? Jeroen Vrijders (WTCB)
 
Praktijkcase : Scholen van Morgen
Democo
 
BEP2020: Betrouwbare energieprestaties van woningen
Hoe kan LCC ingezet worden in de zoektocht naar robuuste energiebesparende oplossingen?
Griet Verbeeck (UHasselt)
 
Enkele hoofdlijnen uit de nieuwe VEA-studie : kostenoptimalisatie rekening houdend met de gestelde minimumeisen voor energieprestaties in residentiële gebouwen.
Jeroen Van der Veken (Kenniscentrum Energie KULeuven)
 
Voorstelling methodiek en resultaten van LCC- en LCA-analyses.
Optimalisatie van residentiële gebouwen vanuit het levenscyclus denken : kost- & milieu-impact.
Karen Allacker (KULeuven)
 
 
PRAKTISCH
 
Wanneer? Maandag 8 juni 2015
Waar? Confederatie Bouw Limburg, Prins Bisschopssingel 34A te Hasselt
Hoe laat? Van 12u00 tot 14u30
 
 
INSCHRIJVEN?
 
U kan inschrijven via e-mail : mireille.lijnen@confederatiebouw.be
 
 
 
 
Feest van de aannemer 2015
13 maart 2015

 Op vrijdag 13 maart vierde de Jongerenkamer van de Confederatie Bouw Limburg het jaarlijks Feest van de Aannemer. Place to be was ook dit jaar het prachtige decor van Hangar 58 te Bokrijk. Voorzitter Joeri Haex mocht zo’n 300 aanwezigen verwelkomen.In zijn speech legt Joeri Haex de focus op de toekomst. De transitie en professionalisering wordt ook binnen de eigen organisatie verder gezet. Om de instroom van geëngageerde jonge bedrijfsleiders te stimuleren is de Raad van Bestuur bij de jongerenkamer uitgebreid met twee nieuwe personen: Dhr Jan Folens, directeur Betonac en  Dhr Steven Liesens, zaakvoerder bij Baldewijns. De Jongerenkamer Bouw zal in de toekomst ook nauwer samenwerken met de 41 Bouw.Na de verwelkoming was komiek Thomas Smith aan zet. U weet wel, één van de foute vrienden op commerciële zender 2BE. Hij presenteerde voor deze gelegenheid zijn nieuwste zaalshow ‘Ruis’. Hij had de goedlachse Soe Nsuki mee, zij verzorgde het voorprogramma.Daarna ging het walking dinner van start. Na een voorgerechtje aan tafel, konden de gasten aanschuiven aan het uitgebreid buffet. Ook muziek mocht niet ontbreken. De vijfkoppige pop- en rockband Nerveus bracht een swingend optreden en DJ Bjorn sloot het feest af. Er werd genetwerkt, gelachen, lekker gegeten en gedanst. Kortom, alweer een geslaagde editie van het Feest van de Aannemer! 


Sinterklaasfeest 2014
23 november 2014

Ook het Sinterklaasfeest was weer een groot succes. Een 700-tal ouders en kinderen waren om 9u30 reeds van de partij voor een heerlijk ontbijt. Nieuw dit jaar was de cava bar en er werden ook verschillende fruitmanden voorzien.Na het ontbijt was het aan Papa Chicco en zijn bevallige assistente Vitaminetje, ze brachten een spetterende show vol verrassende trucs en leuke spelletjes. Daarna was het tijd voor de intrede van de Sint en zijn pieten! Kinderen tot 7 jaar konden met Sinterklaas op de foto, de goede man had ook voor elk kind een cadeautje mee.Voor de oudere kinderen werd een aparte ruimte voorzien voor het afhalen van de kadootjes zodat alles wat vlotter kon verlopen. Uiteraard konden zij ook nog bij de Sint op bezoek als ze dat wilden. 


Citytrip Berlijn
30 oktober - 2 november 2014

Naar jaarlijkse traditie ging de Jongerenkamer op citytrip in het weekend rond Allerheiligen. Met 19 deelnemers vertrokken ze dit jaar richting Berlijn, waar ze op de eerste dag een begeleide stadstoer door Berlijn (Oost en West) kregen inclusief een bezoek aan de TV toren, het uitzicht over Berlijn was prachtig!

Op dag 2 stond er een dagexcursie op het programma met als thema de stedelijke architectuur in Berlijn.

De derde dag een dagexcursie naar Potsdam en Sanssouci.

En nog voor ze terug richting België vertrokken kregen ze op dag 4 een begeleid bezoek op de voormalige luchthaven van Tempelhof. Kortom, een zeer gevarieerde en gezellige citytrip. 


Karting
19 september 2014

Op vrijdag 19 september organiseerde de Jongerenkamer Bouw voor de twaalfde keer zijn ‘100 miles endurance race’ op het International Karting Circuit te Genk. Het event kon rekenen op zo’n 251 aanwezigen, waarvan 152 racers, verdeeld over 38 karts.


De resultaten van het podium lagen zeer dicht bij elkaar maar de grote winnaar van 2014 waren de racers van Eltherm.

 

 De karting konden op heel wat belangstelling rekenen van het supporterspubliek, wat voor een zeer geanimeerde sfeer zorgde. Na de wedstrijd konden de aanwezigen genieten van een overheerlijke barbecue.

 

 Wegens zo’n groot succes beperken we volgend jaar het aantal karts per bedrijf tot 2. Op die manier kunnen meerdere bedrijven deelnemen aan dit event én zal de competitie des te groter zijn!

 

Op naar de volgende editie! U komt toch ook?!

 

 

houtproef - Confederatie Bouw Limburg

Zoals elk jaar organiseert Confederatie Bouw Limburg afdeling Afwerking de houtproef waar scholen kunnen op inschrijven die een houtafdeling hebben. Dit jaar was het ontwerp een kruk. Het filmpje over de uitreiking vind je terug onder 'media' 


werfbezoek deurganckdoksluis te Antwerpen
16 mei 2014

Afgelopen vrijdag 16 mei  was er een werfbezoek, georganiseerd door de jongerenkamer aan de deurganckdoksluis te Antwerpen met 21 deelnemers.  Een werfbezoek lijkt in eerste instantie misschien op een verzameling van een hoop beton en ijzer, maar na de uiteenzetting kreeg je alleen al door de gepassioneerde houding van de begeleider een beeld van de complexiteit en de grootte van deze werken.
Na de korte inleiding werd er de werf opgegaan en begon het pas echt door te dringen hoe uniek en grootschalig de werf wel was. Typerend voorbeeld was dat 2 arbeiders 4 jaar onophoudend niets anders hoeven te doen dan de gaatjes in het beton te dichten.
Eenmaal in de sluis had je totaal geen benul meer van maten en gewichten, alles is er zo groot dat je eigenlijk de realiteit uit het oog verliest en men ogen te kort had om elk detail te omvatten.
Naderhand ging het richting Dock’s cafe waar er het aangename aan het nuttige gekoppeld werd.  Het was een zeer geslaagd werfbezoek. Ook mede gemaakt door het mooie weer en de fantastische groep.

Er zal een afspraak gemaakt worden om volgend jaar de werf opnieuw te bezoeken zodra deze in een finale fase verkeerd.
Foto's over het werfbezoek vind je terug in de gallery

 

Bezoek grenslandhallensite en kijken achter de schermen Versuz

De Jongerenkamer Bouw Limburg bracht op maandag 10 februari een bezoek aan de Grenslandhallen. Tijdens hun rondleiding kregen de 37 deelnemers door Tom Vandeput, voorzitter Grenslandhallen vzw en schepen stad Hasselt, een toekomstvisie over de Grenslandhallensite. Chris Berghs, commercieel verantwoordelijke van de Sportpaleisgroep, gaf een uiteenzetting over hoe de Sportpaleisgroep gestructureerd is en over de rol van de Grenslandhallen in deze groep. Vervolgens kwamen het bouwteam en de architecten spreken over de verbouwingen. Als afsluiter kregen de jongeren een korte uiteenzetting door de zaakvoerder van Versuz, Yves Smolders. Het bezoek werd afgesloten door een rondleiding voor en achter de schermen in de Ethias Arena, Ethias Theater en Versuz. Hierna vond de jaarvergadering van de Jongerenkamer Bouw plaats.  De Jongerenkamer is verheugd dat 3 nieuwe bestuursleden hun intrede hebben gemaakt: Selina Marchetta van Villabouw Marchetta/Thuisbest, Joeri Goyvaerts van Lafosse en Dominique Dedekker van AP Chappewerken.  Ook werd er een opvolger verkozen voor huidig voorzitter Karel Luyckx, deze intredend voorzitter zal op het Feest van de Aannemer op 14 maart 2014 worden voorgesteld. Als intredend ondervoorzitter werd Filip Biesmans van bouwbedrijf Tectum verkozen. Nicolas Smet van CVR neemt de taak van secretaris voor zijn rekening. Thierry Monbailleu en Frank Lemmens werden uitgewuifd. Zij zijn niet herverkiesbaar wegens het bereiken van de leeftijd van 40 jaar.

 


citytrip Marrakech

 Van 30/10/2013 tot en met 03/11/2013 was er een citytrip naar Marrakech gepland. Met 17 deelnemers vertrokken ze vanuit Amsterdam richting Marrakech waar ze de eerste dag al een begeleid bezoek met een Nederlandstagie gids kregen aan Marrakech. Ze bezochten de Medina, het Bahia Paleis en de Medersa Ben Youssef.De 2e dag reden ze met 4x4 jeeps richting het dorp Asni Ouirgane. Verder over het plateau van Kik tot aan het meer Lala Takerkoust en daarna door tot de woestijn van Agafay. Dit gebied wordt gekenmerkt door zijn minerale decor dat doet denken aan het zuiden.Op dag 3 stond er een excursie naar Essaouira dat bekend staat onder een veelvoud van bijnamen zoals "de parel van de Atlantische oceaan" en "de schone slaapster".De laatste dag, dag 4, was er de mogelijkheid om à la carte activiteiten te kiezen. Na de lunch werd de transfer terug naar de luchthaven voorzien.De deelnemers vonden het een zeer goede en vooral leuke citytrip. De groep viel heel goed mee, het werd een hechte vriendengroep.


Award Jonge Vlaamse Aannemer 2013 gaat naar Nicolas Smet van de firma CVR!
11 oktober 2013
   
      
   Afgelopen woensdag (9 oktober) werd tijdens de voorstelling van het visierapport van de Vlaamse Confederatie Bouw de award voor Jonge Vlaamse Aannemer 2013 uitgereikt aan Nicolas Smet van bouwbedrijf CVR. De jonge aannemer mocht de award in ontvangst nemen van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits. Momenteel is hij is operationeel directeur van de firma CVR en bestuurslid van de Jongerenkamer van Confederatie Bouw Limburg. Het familiebedrijf CVR is al bijna 25 jaar gespecialiseerd in bouwputbeschoeiingen en funderingstechnieken. Sinds 2004 steeg hun omzet van 9 naar 14 miljoen euro en werd het werkgebied uitgebreid richting grotere infrastructuurwerken, waaronder het Gewestelijk ExpresNet. Nicoals Smet kreeg de award omwille van wegens zijn belangrijke rol in de werking van de Confederatie Bouw Limburg en de groei van een toonaangevend bedrijf in de Vlaamse bouwsector.
      
Jongeren in de bouw racen er op los !
16 september 2013

 Op vrijdag 13 september organiseerde de Jongerenkamer Bouw voor de elfde keer zijn ‘100 miles endurance race’ op het International Karting Circuit te Genk. Het event kon rekenen op zo’n 235 aanwezigen, waarvan 152 racers, verdeeld over 38 karts.


Na de ontvangst en inschrijving werd om 19u. de start gegeven voor de twee uur durende racewedstrijd. Het doel van de race was om zo veel mogelijk laps te rijden op het grote kartcircuit (1,4 km) met heel het team. Het kwam er niet alleen op aan om zo snel en zo foutloos mogelijk te racen, maar ook om zo ‘tactisch’ mogelijk te rijden dit wil zeggen: de wissels uitstellen tot een moment waarop het rustig was in de pitstop.


De resultaten van het podium lagen zeer dicht bij elkaar. Bouwbedrijf Tectum uit Genk finishte als eerste met 94 laps. Bouwbedrijf Houben eindigde als tweede en kwam op 1 ronde van de winnaar uit. Tenslotte ging het brons naar bouwbedrijf Jeri Decor.


Bouwbedrijf Groep L&G kon geen prijs in de wacht slepen, maar slaagde er wel in om de snelste rondetijd (1 minuut, 11 seconden, 611 honderdsten) te rijden op het circuit, op hun naam te zetten. Dit jaar nam voor de eerste maal een damesploeg, van de firma To Be, deel aan de wedstrijd, zij eindigden op een mooie 24ste plaats.


De racers konden op heel wat belangstelling rekenen van het supporterspubliek, wat voor een zeer geanimeerde sfeer zorgde. Na de wedstrijd konden de racers en de andere aanwezigen genieten van een overheerlijke barbecue. Deze succesvolle editie werd rond één uur afgrond en keerde de laatste tevreden naar huis! Op naar de volgende editie!

Karting Jongerenkamer
13 september 2013

 Net zoals elk jaar zal ook het kartingevent op het internationaal circuit te Genk weer een succes worden. Alle 38 karts zijn reeds gereserveerd en we hebben al zo'n 200 deelnemers aan de barbecue waarvan een 150 sportievelingen die de strijd met elkaar zullen aangaan voor de 1e plaats.

Natuurlijk kan men nog altijd inschrijven om deel te nemen aan de barbecue en deze sportievelingen komen aanmoedigen op vrijdag 13 september vanaf 19u.

 * Bbq- buffet *

Witte worst * kotelet * Saté

Diverse salades * sausjes * Brood

Enkel bbq: € 18,00 per persoon

Drank (witte wijn, rode wijn, bier, frisdrank, koffie, …) : DRANKBONNETJES VERKRIJGBAAR BIJ INSCHRIJVING OF AAN HET ONTHAAL € 2,00 per Bon.

Inschrijven via  riet.deprez@confederatiebouw.beBouwbedrijf Houben wint eerste opleidingsaward
11 juli 2013

 De Confederatie Bouw Limburg hield traditiegetrouw opnieuw ludieke acties om arbeiders en bedienden een welverdiend bouwverlof toe te wensen. Dit jaar stond in het teken van opleidingen in de bouw. Werknemers van AEW, bouwbedrijf Cordeel en Bouwbedrijf Houben kregen een verrassingsbezoek van de Bouwfederatie. Ewald Houben, gedelegeerd bestuurder van het bouwbedrijf Houben kreeg de eerste 'Opleidingsaward van Confederatie Bouw Limburg'.


Een 70-tal arbeiders van bouwbedrijf Cordeel die momenteel werkzaam zijn aan de werf van het project 'Zuidzicht' aan de Kanaalkom in Hasselt kregen een verfrissend ijsje en een t-shirt met als opschrift 'Werken in de bouw is cool'. Bouwbedrijf Houben zet massaal in op de ontwikkeling en bijscholing van eigen talent.  Gedelegeerd bestuurder Ewald Houben mocht daarom de eerste 'Opleidingsaward van Confederatie Bouw Limburg' in ontvangst nemen. Projectleider Joris Waerniers spande de kroon wat het aantal gevolgde opleidingen betreft en zijn inspanningen werden beloond met een helikoptervlucht. 
werfbezoeken CVR en Residence Palace Brussel
27/06/203

 Jongerenkamer en Confederatiebouw Limburg nodigen jullie uit voor een spectaculair werfbezoek


Donderdag 27 juni 2013


Programma:


11u45:  vertrek met de bus  aan carpool te Lummen (Afrit 26)


13u00: werfbezoek CVR te Anderlecht


17u00: werfbezoek Residence Palace Brussel (Het Ei van Van Rompuy)


19u00: etentje Luxemburg plein (zelf te betalen)
Plaatsen zijn beperkt, vlug inschrijven is de boodschap!!!


 


Inschrijven kan bij Riet.deprez@confederatiebouw.be vóór 21/06/2013.

25 jarig jubileum Jongerenkamer
21 maart 2013

 

Sinterklaasfeest 2012
25 november 2012

Naar jaarlijkse traditie hield de Jongerenkamer ook dit jaar weer een heus Sinterklaasfeest voor de kinderen van onze leden. Ook dit jaar ging het door in de Limburghal te Genk omwille van het groot aantal inschrijvingen. We mochten 730 mensen ontvangen voor een lekker ontbijt met koffiekoeken, koffie, warme choco en fruitsap. Tijdens het ontbijt liep er een goochelaar rond die voor de kinderen leuke figuurtjes met balonnen maakte voor de kinderen.

Na het ontbijt werd iedereen verwacht in het auditorium waar papa Chico weer een heuse show op poten zette, dit jaar met dierlijke circusartiesten zoals honden, papegaaien en duiven. De kinderen keken zeer enthousiast mee, en niet alleen de kinderen. Ook bij de volwassenen zagen we blijde gezichten.

Na de show kwam dan het hoogtepunt van de ochtend. Sinterklaas trad binnen in het auditorium met, jaja, 5 zwarte Pieten. De kinderen waren zeer blij en uitbundig verwelkomden zij de goede Sint.

Nadat de Sint zich op de mooie stoel geplaatst had, werden eerst de winnaars bekend gemaakt die een mooie tekening of kunstwerkje hadden binnengebracht en dit per leeftijdscategorie. Daarna kwam er de taak van de Sint om de kadootjes uit te delen waar de kinderen al een hele morgen naar uitkeken. De kinderen van 0 tot 5 jaar mochten zelfs met de Sint op schoot voor een mooie foto. De andere kinderen van 6 tot 12 jaar mochten zo hun kadootje komen afhalen en indien gewild ook een foto nemen.

De foto's van het Sinterklaasfeest vind je terug onder "media"

   

 


 

 


 

 

Bestuursvergadering - Haex en Esdeel
21/08/2012

Op dinsdag 21 augustus werd de bestuursvergadering gehouden bij de firma Haex in samenwerken met de firma Esdeel. Zij hebben dit samen georganiseerd omdat beiden firma's naast elkaar gelegen zijn te Meeuwen-Gruitrode.

Haex is een all-round bouwonderneming voor zowel nieuwbouw- als totaalconcepten en is voornamelijk actief in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Haex werkt met een 50-tal medewerkers en beschikt over een grote knowhow inzake doelgroep concepten. Op die manier is Haex vaak een bevoorrechte partner in de bouw van projecten zoals serviceflats, zorginstellingen, bedrifjsgebouwen en utiliteitsgebouwen.

Haex is tevens initiatiefnemer van 'Frame Products', een fabrikant van geprefabriceerde betonelementen voor snelle en efficiënte afwerking van vloeren en wanden.

Esdeel is een familiale aannemer en heeft sinds de oprichting in 1947 al jarenlang ervaring in het plaatsen van nutsleidingen.

Esdeel is gespecialiseerd in netaanleg, electriciteit, telecom, gasleidingen en plaatsen van openbare en industriële verlichting.

Esdeel is gekwalificeerde aannemer voor Infrax (voorheen interelctra) en voert daarmee voornamelijk werken uit in de provincie Limburg. Esdeel heeft tot doe het uitvoeren van kwalitatieve werken met gekwalificeerd personeel waarbij een continue verbetering van veiligheids- gezondheids- en milieubewustzijn een integrerend deel uitmaken van de bedrifjsvoering.

Allereerst gaf Joeri Haex een rondleiding doorheen het bedrijf waar hij met alle fierheid vertelde over de prefab betonelementen waar zij zich in gaan specialiseren.

Na de rondleiding kregen we een mooie presentatie van Frank Lemmens over Esdeel met vele foto's over hun activiteiten.

Natuurlijk moest er ook nog vergaderd worden met volgende agendapunten: overlopen van actualiteiten in de bouwsector, voorbereiding viering 25-jarig bestaan Jongerenkamer in 2013, het kartingevent en de voorbereidingen van komende activiteiten.

Haex

   

Esdeel

   


 

 

Bestuursvergadering - Casters Beton Genk
4 juni 2012

 


 

Op maandag vier juni is de vergadering van de werkgroep Jongerenkamer Bouw doorgegaan bij de firma Casters Beton te Genk.


 

Casters Beton investeert in een gloednieuwe betoncentrale aan het Albertkanaal in Genk. De site moet een toonbeeld worden van ecologisch verantwoord, maar vooral ook duurzaam ondernemen.


 

Onder andere door het opwekken van eigen groene stroom en het recycleren van water, wil Casters Beton zijn ecologische voetafdruk tot een minimum herleiden. Ook deze nieuwe betoncentrale past in de milieubewuste filosofie van het bedrijf. De centrale is energiezuinig en bovendien veroorzaakt ze weinig geluidshinder en stof. De aanvoer van basismaterialen verloopt via het Albertkanaal en dankzij de centrale ligging kunnen alle werven in Limburg efficiënt bediend worden.


 

Na de rondleiding op de bedrijfssite werd de vergadering van het bestuur ingezet waar de volgende agendapuntenaan bod kwamen: het overlopen van de actualiteit in de bouwsector,  een kritische evaluatie van open wervendag,  de voorbereiding van nieuwe activiteiten, de voorstelling van het hemd, enzovoort.


 

Tijdens de vergadering werd het bestuur getrakteerd door papa in spé, Roel Coose. Hij en zijn vrouw Leentje zijn in blijde verwachting van hun eerste kindje. We wensen hen beiden een voorspoedige zwangerschap en een gezonde baby toe!


 

 


 

     

Visie van de huidige Voorzitter over de Jongerenkamer
Karel Luyckx: “Klemtoon leggen op techniek” 

 

Karel Luyckx is voorzitter sinds 2010.

Onder zijn voorzitterschap werd de bouwsector geconfronteerd met tal van nieuwe uitdagingen. Eerst en vooral kreeg de sector te kampen met een grote economische crisis, waar nog steeds geen einde aan gekomen is. Dit heeft als gevolg dat er ongecontroleerde prijsstijgingen in de basisgrondstoffen van de bouwproducten optreden. Bijkomend zijn er nog de personeelsperikelen waar tal van bouwbedrijven mee te maken hebben: een toestroom van buitenlands personeel met onvoldoende kwalificaties, een tekort aan ervaren vakmensen, te weinig instroom aan bouwvakkers vanuit het onderwijs. Bijgevolg worden een gestructureerde organisatie en dynamisch personeel des te belangrijker. Naast deze uitdagingen staat de bouwsector ook nog voor heel wat vernieuwingen die doorgevoerd moeten worden bijvoorbeeld binnen tien jaar moet het E-peil van onze gebouwen met 60 punten dalen, er moet luchtdicht gebouwd worden en er moet gebruik gemaakt worden van ecologische producten en natuurlijke energiebronnen. Ook recyclage en alternatieve uitvoeringstechnieken zijn aan de orde.

 

Kortom technische kennis, bijscholing en opleiding zullen nodig zijn in alle lagen van de bouwbedrijven. Karel Luyckx: ‘Ik wil een soort scholingsprogramma binnen enkele grotere bedrijven lanceren om bouwvakkers op te leiden. Met de huidige visie binnen de Confederatie Bouw Limburg, de aandacht die aan opleidingen wordt besteed en het enthousiasme waarmee erop wordt gereageerd, ben ik ervan overtuigd dat we daarin de goede weg zijn ingeslagen. Overigens is het op techniek dat ik graag de klemtoon wil leggen in de termijn die voor me ligt als voorzitter. Het zal een rode draad vormen doorheen de activiteiten die we met de Jongerenkamer willen ondersteunen en organiseren.’ Deze technische kennis wil Karel delen door met de werkgroep tal van bedrijfsbezoeken, werfbezoeken, debatten tussen architecten en ingenieurs enerzijds en aannemers anderzijds te organiseren.

 

Maar naast deze informerende activiteiten is er natuurlijk ook plaats voor de nodige netwerking: ‘de Jongerenkamer staat symbool voor het organiseren van sfeervolle activiteiten waarin de hele sector de gelegenheid krijgt om elkaar op informele wijze te ontmoeten.’

Van deze ludieke, alom geprezen activiteiten, krijgen sommige een nieuw kleedje.

 

Zo zal het beroemde Sinterklaasfeest in een grotere locatie –de Limburghal- worden ondergebracht om nog beter te kunnen voldoen aan het stijgend aantal inschrijvingen. In de toekomst beoogt men met de Jongerenkamer Bouw een betere communicatie om zo een plaats op te eisen naast de vele netwerkevenementen die reeds bestaan. Een citytrip naar Madrid en een Kartingwedstrijd op het circuit van Genk zijn hier voorbeelden van. Ook op het gebied van communicatie zijn er plannen. Een nieuw Jongerenkamer-logo werd ontworpen en een nieuwe website werd online gezet. Via deze website kunnen leden zich registreren, zodoende krijgen ze op regelmatige basis een nieuwsbrief. Zowel voor het logo als voor de webpagina werd er geopteerd voor een strak design, met een speelse toets (de schuine J). Het logo belichaamt wat de Jongerenkamer moet zijn: ‘jong, modern en dynamisch. Kortom, jonge werknemers en kaderleden onder veertig die ‘out of the box’ kunnen denken.’

 

 
Confederatie Bouw Limburg viert lustrumeditie Feest van de Aannemer
20/04/2012


 

Op 20 april 2012 vierde de Confederatie Bouw Limburg samen met 400 genodigden uit de bouwsector het 25e Feest van de Aannemer. Voorzitter Erik Keijers was verheugd om -ondanks deze moeilijke tijd voor de bouwsector- zo veel gasten te mogen ontvangen. Deze lustrumeditie ging door in het prachtige decor van Hangar 58 te Bokrijk, waar na het walking diner, de gasten verrast werden door enkele optredens. Na dit muzikale intermezzo konden de aanwezigen -danzij de vernieuwde formulie- meer dan ooit netwerken met collega's uit de bouwsector en prominenten uit de politieke en socio-economische wereld. De genodigden vonden het feest een enorm succes en daarom wordt ook geopteerd om voor de volgende editie dezelfde formule te behouden.


 

Erik Keijers bedankte in zijn speech Rik Mondelaers, directeur van de Confederatie Bouw Limburg, voor zijn 26 jaar lange trouwe dienst en toewijding aan de Confederatie Bouw. De voorzitter beklemtoonde in zijn toespraak ook de verschillende initiatieven van de Confederatie: de opleidingen die blijven boomen, de Jongerenkamer en de forty-one club die hun schitterende activiteiten blijven verderzetten en een nieuw communicatiebeleid met onder andere een campagne om het imago van de wegenbouwers t.o.v. de buitenwereld te verbeteren zijn hier een onderdeel van.


 

                                                                                        

Jongerenkamer bezoekt Baillien en To Be te Maasmechelen
16/04/2012


 

 De jongerenkamer heeft als doelstelling de netwerking te bevorderen, en elkaar ook door bedrijfsbezoeken elkaar beter te leren kennen. Daarom heeft de raad van bestuur beslist zijn vergaderingen over actuele probleem te koppelen aan een bedrijfsbezoek van een van de bestuursleden.

Op 16 april werd de tweede werkgroepvergadering van 2012 georganiseerd, dat plaats gevonden heeft bij NV Baillien te Maasmechelen. E. Baillien is actief in alles wat in verband staat met afwerking en is door de jaren van familiezaak uitgegroeid tot een serieuze onderneming met ongeveer 60 man personeel.

Volgende agendapunten kwamen op deze vergadering aan bod: actualiteit in de bouwsector, open wervendag 13 mei, verkiezing van de nieuwe secretaris van de werkgroep, evaluatie van de jaarvergadering, organisatie van de opleidingen, voorbereiding van de komende activiteiten, ...

Voor de jaarlijkse karting werd de datum 14 september 2012 vastgelegd op de Horensbergdam te Genk.

Ook werd het programma van de citytrip naar Madrid voorgesteld, die zal doorgaan van 1 tot en met 4 november 2012.

Na de vergadering kreeg de werkgroep door Jan Baillien een rondleiding doorheen het bedrijf en van daaruit vertrokken we naar de nieuwe toonzaal van To Be, ook gelegen in Maasmechelen. De avond werd afgesloten met een gezellige drink.

                                                                                                                

Jongerenkamer bezoekt Tectum te Genk
19/12/2011

Op 19 december 2011 werd er een bestuursvergadering gehouden in de lokalen van  Tectum te Genk. Eerst werden de agendapunten behandeld waarna het bestuur een rondleiding kreeg doorheen het bedrijf.

Volgende agendapunten kwamen op deze vergadering aan bod: pps-constructies, overheidsinvesteringen, de economische vooruitzichten in de bouwsector en de bouwbarometer. Daarna werd het voorstel van de nieuwe website, de voorbereidingen van de jaarvergadering besproken en werden de citytrip naar Istanboel en het Sinterklaasfeest geëvalueerd. Ten slotte werd ook de planning van de activiteiten van 2012 vastgelegd: er volgen nog een shortski, een snookeractiviteit,  een brouwerijbezoek, een kartingwedstrijd en eind november het jaarlijkse Sinterklaasfeest. De data van de volgende werkgroepvergaderingen werden vastgelegd op 16 april, 4 juni, 16 augustus, 11 oktober en 17 december.                                                                                 

Tectum is het bedrijf van Jean Biesmans, ere-voorzitter van de Confederatie Bouw Limburg, dat jaarlijks meer dan 800.000 vierkante meter waterdichting plaatst of renoveert op allerlei soorten daken. Tijdens het bedrijfsbezoek werd er ook uitvoerig ingegaan op de nieuwe mogelijkheden inzake dakdichtingen en op nieuwe 'dakmogelijkheden' zoals een groendak, wateropvang en zonneboilers. Met alle fierheid vertelde Filip Biesmans over hun dakterras dat ze aangelegd hadden.

Na de rondleiding volgde een gezellige drink in de kleine bar binnen het bedrijf.

                                                                                                       


 

 


 

 


 

 

JAARVERGADERING 2012
27/02/2012

De voorzitter van de Jongerenkamer, Karel Luyckx verwelkomde dit jaar het bestuur en de leden van de Jongerenkamer Confederatie Bouw Limburg in de gebouwen van architectenbureau De Gregorio & Partners, dat gevestigd is in het prachtig gerenoveerde Kasteel 'Borghof', te Piringen. Dit jaar stond de algemene vergadering in het teken van 'de toekomst van de bouwsector'.

Op deze jaarvergadering, werd het afgelopen werkjaar in detail besproken, en werd er - voor de eerste maal- een vrouwelijk bestuurslid verkozen, namelijk mevrouw Vicky Dethier van bouwbedrijf Dethier. Lode Colson van CKS werd ook in de bloemetjes gezet omdat hij na jarenlange inzet de Jongerenkamer verlaat, wegens het bereiken van de leeftijd van veertig jaar.

Na de algemene vergadering werden de bestuursleden van de Jongerenkamer en de andere genodigden, in toaal zo'n 100 aanwezigen, onthaald in de ontvangstruimte van het kasteel om er te genieten van een fris apertief. Daarna stond er een panelgesprek op het programme, met als vooraanstaande gasten, de archtiecten Alfredo De Gregorio en Jo Berben (A2O) die hun visie gaven over de toekomst van de bouwsector. Deze visie werd getoetst door enkele gerenommeerde aannemers zoals Jan Kumpen (Bouwbedrijf Kumpen), Philip Demot (Democo) en Ewald Houben (Bouwteam Houben). Dit debat werd in goede banen geleid door moderator Dominiek Claes, journalist bij Het Belang van Limburg.

Na het geanimeerde debat, werd er nog druk nagekaart en genetwerkt tijdens een overheerlijk Italiaans buffet. Het was een mooie afsluiter van een zeer boeiende avond...

Enkele sfeerbeelden, voor meer foto's verwijzen we u graag naar onze media pagina.

 

   


   

KARTING 2011
16/09/2011

Op vrijdag 16 september hielden we onze jaarlijkse Karting. Ook dit jaar weer op de Horensberg te Genk. Door de vele inschrijvingen konden we dit jaar gebruik maken van het grote circuit, wat de wedstrijd nog spannender maakte.

Op de 1e plaats eindigde ME-construct, 2e plaats was voor   en 3e plaats voor Esdeel. Ook de barbecue was weer een succes, de weergoden waren ons zeer gunstig gegund en konden nog genieten van een fijne warme zomeravond.

Voor september 2012 is reeds een nieuwe afspraak gemaakt bij karting Horensberg, dus noteer alvast in jullie agenda.

Enkele sfeerbeelden. Voor meer foto's verwijzen we u graag naar onze media pagina.

 

    


    

WERFBEZOEK GERECHTSGEBOUW HASSELT
13/05/2011

Op voorstel van de firma Reynders B&I werden wij uitgenodigd voor een begleid werfbezoek aan het nieuwe gerechtsgebouw te Hasselt op 13 mei 2011 om 16u.

Aan het Hasseltse stationplein wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het nieuwe gerechtsgebouw voor Limburg, dat vanaf september 2011 alle gerechtelijke diensten van het arrondisement Hasselt zal huisvesten. Het gebouw is een amorfe vorm opgebouwd uit twee organische volumes: een sokkelvolume enerzijds en een torenvolume anderzijds.

 

     


     

JAARVERGADERING JONGERENKAMER 2011
21/02/2011

Op maandag 21 februari 2011 werd u allen uitgenodigd op de jaarvergadering die in het teken stond van 'opleiding' in het Mobility Center te Bilzen

Om 19u30 werd u onthaald met een aperitief, waarna uittreden jongerenvoorzitter Steven Driesen met korte toespraak de fakkel overdroeg aan de nieuwe voorzitter Karle Luyckx.

Na een woordje over opleidingen door opleidingsverantwoordelijke van de Confederatie Bouw, Hanne Nijs, werd het Mobility Center Campus Genk-Zuid aan u voorgesteld, met bijzonder aandacht voor de afdeling mechanische beroepen in de bouwsector. Voor de geïnteresseerden was er nadien een rondleiding door de nieuwe gebouwen.

Als afsluiter kon men genieten en netwerken met een pastabuffet en een drankje.

Hier enkele sfeerbeelden, voor meer foto's verwijzen wij u naar onze media pagina.

 

     


    

BEZOEK JONGERENKAMER AAN STEENFABRIEK NELISSEN TE LANAKEN
20/06/2011

Op initiatief van de Jongerenkamer Limburg organiseerde de Confederatie Bouw op vrijdag 17 juni een bezoek aan de steenfabriek Nelissen te Lanaken.

Met meer dan 30 deelnemers werd dit een erg boeiend bedrijfsbezoek waarbij eerst de producten werden voorgesteld en daarna het productieproces uitvoerig werd bezocht. Ook de nieuw producten in het kader van duurzaam bouwen werden voorgesteld aan de deelnemers.

En ten slotte werd de dag afgerond in de late namiddag met een schitterende lunch in Kasteel Neercanne te Maastricht. Een prachtig initiatief !

Hier enkele sfeerbeelden, voor meer foto's verwijzen u graag naar onze media pagina.

 

 Bezoek Steenfabriek Nelissen Lanaken      Bezoek Steenfabriek Nelissen Lanaken


Bezoek Steenfabriek Nelissen Lanaken      Bezoek Steenfabriek Nelissen Lanaken